Józan ésszel vagy inkább csakazértsem?

2016/10/19. - írta: verdikt

Vona Gábornak az Alaptörvény módosítása kapcsán nagy hévvel bejelentett ultimátuma ügyes húzás volt, ezt el kell ismerni. A Jobbik évek óta levegő nélkül ténfergett a Fidesz menekültellenes retorikájának árnyékában, na de most fogást találtak a nagy testvéren, és okosan rámutattak a Fidesz menekültellenességének Janus-arcára. Amit az EU kérése ellenére - biztonsági elvek mentén - nem engednek meg, azt jó kis pénzért cserébe mégis megengedik bárkinek, hogy is van ez?vonag.jpg

A kötvénybiznisz kapcsán régóta csörgedezik a valuta a kiváltságos helyekre, de most vált igazán cikivé az egész ügy, most, hogy a Vona jól az orruk alá dörgölte ezt egy ilyen kényes pillanatban. Mert ugye ha már olyan eszméletlen 98%-os siker lett a népszavazás, hogy egyből az Alaptörvényt is át kell írni miatta, akkor mégis mekkora égés lenne az, ha mégsem sikerülne? Az érvénytelen népszavazás a parlamentre nem kötelező, ugye-ugye, az a fránya érvénytelenség csak számít valamit… ráadásul ha a letelepedési kötvények apropóján úszna el az egész, akkor nehezen lehetne mondani a Jobbikra, hogy pitiáner, önző okokból nem szavazták meg a javaslatot, mert ebben momentán igazuk van. A Fidesz ezzel a nagy elánnal beharangozott alaptörvénykezéssel végső soron maga adta a töltött pisztolyt a Jobbik kezébe, tessék fiam, itt húzd meg a ravaszt, és hiába van vaktöltény ebben a fegyverben, az attól még durran, a Vona pedig tudja, hova célozzon.

Természetesen megfontolják a Vona javaslatát, legyenek hálásak érte. Azonban hiába a magas lóról tett ígéret a fontolgatásra, most valószínű, hogy inkább gőzerővel csikorognak azok az agytekervények odahaza. Engedjenek vagy ne engedjenek?

Minden józan érv a megegyezés felé mutat: a Fidesz átvihetné a javaslatát és egyben pontot tehetne a kellemetlen népszavazásos ügy végére, az amúgy is vállalhatatlan kötvénybizniszt felszámolnák, az egyetértésben mindenki megőrizné a méltóságát, kicsit tisztulna a közélet, az országot gránitszilárdan védenék az új szabályok.

Na de akkor tényleg, komolyan engedjenek a Jobbiknak?

A Fideszre nem jellemző, hogy engednének, ha engednek is, a másik oldalon meghúzzák a szálakat. Egyszerűen nincs olyan, hogy másé legyen az utolsó szó, sose volt ilyen és soha nem is lesz. A migránsellenes népszavazás is „az utolsó szó a miénk” elv mentén lett beterjesztve, válaszul a vasárnapi boltzáros indítványra. Az Alaptörvény módosítása is ugyanígy lett bejelentve, válaszul a népszavazás eredménytelenségére.

Éppen ezért hiába lenne kompromisszumos megoldás a kötvények eltörléséért az Alaptörvény módosítása és az ügy elfelejtése, ez így szinte biztos, hogy nem fog megvalósulni. Egyszerűen ez a megoldás nem fér össze a már jól ismert habitussal, hogy józanul annyit mondjanak, ennyi elég volt, ez így jó lesz, mert akkor is kell valami, amivel odavágnak a másiknak, nehogy a végén úgy tűnjön, hogy most kifogtak rajtuk.

A megállapodás helyett inkább két verzió (vagy ezek keveredése) lehetséges: vagy nem lesz egyezség, kiállnak a kötvények mellett és ellentámadás indul a Jobbik ellen, vagy csak látszólag engednek a Jobbiknak, de közben megtartják/visszahozzák a kötvényt egy másik formában. Hogy ez hogyan fog megvalósulni, nem tudom, hogy mi lesz a módszer, gőzöm sincs, de tuti, hogy csakazértis lesz valami fricska a történetben, és végül Orbán Viktoré lesz az utolsó szó. Kíváncsi vagyok, mi lesz az.

 

(kép forrása: index.hu)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://verdikt.blog.hu/api/trackback/id/tr7611822287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.19. 18:34:11

A Jobbik egyetlen esélye, hogy a Fidesz ellen forduljon, ellenkező esetben le lesz nyelv. Azaz Vona lépése racionális.

A valószínű eseménysorozat az lesz, mint Szerbiában: a nyugat fő helyi embere a Jobbik lesz. 2022-re ez biztos, miután a ballibek 2018-ban ismét választást fognak veszteni.

furious ewok 2016.10.19. 19:00:13

A nyugat embere? A Jobbik inkább kelet felé kacsintgat...
süti beállítások módosítása