Merre megy tovább a Fidesz?

2016/10/03. - írta: verdikt

Október 2-a véget ért, a nagy erőkkel és rengeteg pénzel támogatott népszavazási kezdeményezés nem hozta meg a Fidesznek a remélt sikert. Valójában ez a kezdeményezés éppen annyit hozott számokban, mint amit egy kevésbé jelentős népszavazás kapcsán a szavazóktól lehetett várni, a Fidesz egyszerűen rosszkor és rossz eszközhöz nyúlt, az eredmény pedig a nemek győzelme ellenére politikailag mégis kudarcot jelent számukra, akármit is kommunikálnak.

A Fideszre azonban mindig is jellemző volt a folyamatos kampánytevékenység, mindig volt olyan aktív témájuk, amivel ki tudták tölteni a közéleti teret, ez a jövőben sem lesz másképp. Annak idején a rezsicsökkentés volt az a szlogen, ami évekre kiszolgálta a kormánypártot, az utóbbi időben pedig a menekültválság jött kapóra nekik. A népszavazás eredménye azonban mutathatja azt, hogy ez a szlogen is kezd kifulladni, így két évvel az választások előtt most válaszút előtt áll a kormány: merre tovább?oktober2_plakat2.jpg

Gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy a népszavazási eredmény fényében várható-e a migránstéma mellőzése a továbbiakban. Bár a népszavazási kudarc kétség kívül vesztes csata a Fidesznek, ennek ellenére a menekülttéma lecserélése továbbra sem valószínű - feltéve, hogy a migránskrízis két éven belül nem oldódik meg magától, amire jelenleg nem sok esély van. De miért nem éri meg a Fidesznek a váltás?

A népszavazás egyedül az érvénytelenség miatt lett sikertelen vállalás, valójában azonban a Fidesz a kudarc mellett meggyőződhetett arról is, hogy a szavazóbázisa hozzávetőleg most is egyben van, a számokat nézve ugyanis most is hoztak annyit, amennyit a 2014-es választáson a jobboldal kapott. Ez a szám 2014-ben éppen elég volt a kétharmadra, így a 2018-as választások szempontjából a mostani eredmény sikernek is tekinthető.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy tét nélküli népszavazás volt, egy választás esetében viszont sokkal nagyobb az érdeklődés és a merítés, így a migránstémában rejlő potenciál korántsem írható még le. Sok választó, akit a népszavazás most nem mozgatott meg, 2018-ban voksolni fog valamelyik pártra, és a baloldallal szemben a migránskérdés továbbra is jelentős fegyvertény. Az MSZP, DK és a többiek a sikertelen népszavazáson felbuzdulva ugyanazokat a rossz reakciókat produkálják, mint a 2014-es választások előtt, az összefogás ugyanis már akkor is több baloldali szavazót rettentett el, mint amennyit meg tudott szólítani. A baloldal összefogása továbbra is Gyurcsány és a mikropártok túlélését szolgálja, a Fidesznek egy ilyen összefogás viszont aranyat érne: egy olyan koalíció ellen, amelynek a menekültpárti szervezetek, élükön Gyurcsány Ferenc is tagja, a Fidesz továbbra is könnyen érvényesítheti a menekülttémát. Annak lehetősége, hogy Gyurcsányék a megerősödésük esetén beengedhetik a menekülteket, egészen biztosan sokkal több embert mozgatna meg a baloldal ellenében, mint a mostani tét nélküli népszavazás, a Fidesz propagandagépezetének pedig egy ilyen kampány lebonyolítása gyerekjáték lenne. A menekülttéma tehát a népszavazási eredmény dacára egy kiélezett helyzetben még mindig aktivizálhatja a passzívabb szavazókat is, az összetömörülő baloldal (vélt vagy valós) menekültpárti beállítottsága pedig a későbbiekben jobbra sodorhatja a bizonytalanokat.

A migránstéma leggyengébb pontja jelenleg nem az egyetértés hiánya, hanem a közöny: a kerítések felhúzásával a válság itthon lényegében megszűnt. A migránspolitika folytatása esetén tehát a Fidesz érdeke paradox módon éppen az lesz, hogy a válság ne csak a kormánypárti médiában, de a valóságban is  jobban megmutatkozzon, a bevándorlásellenes intézkedések hatékonysága némileg csökkenjen. Ezt az irányt mutatja a köztévé vasárnapi reakciója is a népszavazási sikertelenségre, hiszen már a végleges eredmények előtt élőben tudósították, hogy Belgrádból az eredménytelenség esetén újabb menekülthullám fog megindulni, a jövőben pedig tényleg elképzelhető olyan újabb esemény, ami a kormány intézkedését fogja igényelni, egy ilyen problémára való ráerősítés pedig újabb muníciót adna a Fidesznek. A cél az, hogy az emberek elhiggyék: vagy a Fideszre szavaznak 2018-ban, vagy az ország veszélybe kerül, ebben pedig hosszabb távon az eredménytelen népszavazás lehet a negatív példa a szavazók számára.

A Fidesz egy csatát tehát most elveszített, de ereje aligha csökkent, sőt, ha jól játsszák meg a lapjaikat, a 2018-as választások győzelemét lehet, hogy éppen ez a kudarc fogja bebiztosítani a számukra.

 

 

(kép forrása: MTI)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://verdikt.blog.hu/api/trackback/id/tr6111763671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.04. 12:57:39

ez nem vereség a fidesznek. volt 3,3 millió szavazójuk. ennyi sose lesz az egész ellenzéknek együttvéve. nem lett meg az 50%? na és. ez tényleg nem számít.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.04. 13:02:46

"a számokat nézve ugyanis most is hoztak annyit, amennyit a 2014-es választáson a jobboldal kapott."

Igen, de ez most nem a jobboldalból jött össze, hanem az egész népességből.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.04. 13:04:03

@KUNTYI: "ez nem vereség a fidesznek."

Ááááá, persze, hogy neeeem. :))

"volt 3,3 millió szavazójuk."

A "nem" szavazatoknak, nem pedig a fideSSnek.

furious ewok 2016.10.04. 13:28:33

Szerintem aki most elment szavazni, az alapvetően jobbolodali szavazó, 2018-ban is az lesz.

2016.10.04. 13:42:53

Az előző választást is az otthon maradottak nyerték meg a fidesznek. A következőt is ők fogják. Ezért módosították a választási törvényt 2014 előtt. Annyi csak a fidesz feladata, hogy megossza, gyalázza az ellenzéket, karaktergyilkoljon minden számba jöhető ellenzéki vezetőt. Az emberek ismét fanyalogni fognak, hogy nincs kire szavazni és otthon maradnak. A fidesz már 1 millió saját emberrel is győzni tud. Az emberek meg nem fogják érteni, hogy honnan van kétharmada a fidesznek.

Mérnork 2016.10.04. 14:20:42

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
LOL, nyilván, aki nemmel savazott most, az '18-ban biztos rásavaz azokra az idióta balfékekre, akik zászlajukra tűzték, hogy ők simán beengednék a népvándorlókat...
süti beállítások módosítása